今日もあいおわ

mayugezaru.exblog.jp

和菓子作り体験

栃木県栃木市にある山本総本店さんで、和菓子の作り方を教えて頂きました。
山本さんは、創業明治25年の老舗の和菓子屋さんです。
今回は、私たちの姪っ子二人と、だん吉くんが挑戦!
先生が、ゆっくりと丁寧に教えてくれました。
We visited Tochigi-City and learned how to make traditional Japanese Confectionery at Yamamoto Sohonten. They've been in a business since 1892! The type we learned to make this time is made of different colors of bean pastes. This type of Wagashi is usually used during tea ceremonies and they reflect the season.
c0198236_13142280.jpg
c0198236_13143593.jpg
c0198236_13144687.jpg

今回作ったのは、
朝顔
最初に餡をピンク色の餡で包み、その後に白餡で包んでぼかしを出していました。真ん中の寒天は、朝露なんだそう。
We made Morning Glory which is a summer flower. First, red bean paste is wrapped with pink-colored bean paste, then wrapped with white bean paste to give some gradation. Brown bars are stakes that the flowers can crawl up (They used cinnamon). The middle agar is a morning due. Lovely!
c0198236_13155291.jpg

そして、金魚鉢。
とってもかわいらしい!
Next we made goldfish pot. We used agar for the water. It makes us feel cool by just looking at it!
c0198236_13163088.jpg
c0198236_13164037.jpg

思っていたよりも難しそうでしたが、みんな上手につくれました。
工房の向かい側のお店で売っていたもの。夏らしい!
You can buy professionally made Wagashi at their store located across from the workshop.
All of them are summer-themed.
c0198236_13172430.jpg


My hubby's wagashi and maccha
だん吉くんが作った和菓子とお母さんがたててくれた抹茶
c0198236_1414759.jpg


If you ever visit Tochigi-shi, try leaning to make wagashi!
栃木市にいらっしゃる機会がある方は、是非体験してみてください!

山本総本店
〒328-0037 栃木県栃木市倭町7-13 
tel. 0282-22-4700 (Need reservation)
要予約(2日前まで)
【体験時間】10:30~、13:30~(最終15:00位まで)
詳しくはこちら→和菓子作り体験
[PR]
by mmayfkd | 2015-07-12 14:07 | 日本